Güllerde koku oluşumundan terpenler renk oluşumundan ise antosiyaninler (kırmızı, pembe ve mor renk oluşumundan) sorumludur. Güllerde petal renk oluşumunda en büyük görev siyadin (kırmızı-eflatun) ve pelargonidler(turuncu-pembe)e düşer.
Terpen ve terpenoidler, çoğu bitki ve çiçekteki esans yağlarının başlıca bileşkesidir. Esans yağları günlük hayatımıza gıdalara tatlandırıcı katkısı, parfümeri, aromaterapi ve geleneksel/alternatif tıp içerisinde girebilmektedir. Terpenlerin kimyasal değişime uğradıkları zaman ortaya çıkan bileşikler genel olarak terpenoid olarak adlandırılır ve terpen ve terpenoidler, çoğu bitki ve çiçekteki esans yağlarının başlıca bileşkeleridir. Doğal terpenlerin sentetik ve türevleri, parfümeri ve gıda tatlandırıcı katkı maddeleri kullanım alanlarında çeşitliliği çok arttırmıştır. Terpenler doğada yırtıcıları bitkiden uzaklaştırma ve farklı bitkilerin toprak işgali konusunda da bir savunma mekanizması olarak çalışır.
Antosiyaninler ise pH değerlerine bağlı olarak kırmızı, mor, mavi veya siyah görünebilen suda çözünür koful ( sitoplazmada bulunan içi sıvı dolu boşluklardan oluşan bir organeldir) pigmentlerdir. Yaban mersini, ahududu, siyah pirinç, mavi, mor soya fasulyesi, kiraz, patlıcan, mango, yaban mersini, ahududu, erik, kuş üzümü, kuşkonmaz, zeytin, portakal, incir, turp, kırmızı lahana, nar Antosiyanin bakımından zengin besin bitkileri arasında sayılabilir. Güçlü Bir Antioksidan olarak kabul edilir ancak kesin bir kanıt bulunmamaktadır ayrıca yiyecek ve içecekleri renklendirmek için kullanılır.