Skip to main content

Şarapta  bulanıklık varlığının tespiti ve bunun sonrasında giderilmesi için gereken çalışmaların yapılması şarap kalitesi açısından önem taşır.

Şarapta bakır bulanıklığı şarabın olgunlaşmasına kadar geçen süreçte kullanılan bakır kap ve aletler etkisi ile oluşur. Özellikle Fransa Bordo bölgesinde ağırlıklı kullanılan bakır materyaller günümüzde yerini çelik ve plastik malzemelere bırakmıştır ve şarapta bakır bulanıklığı sorun olmaktan uzaklaşmıştır.

Şarapta protein-tanen bulanıklığı ise çözünür proteinli madde içeren genç şaraplarda oksijen etkisi ile çözünemez hale gelen proteinli maddelerin tortu halinde çöküntü yapması olarak izlenir. Alkol miktarı yüksek şaraplarda ağırlıklı olarak izlenen bu konu dolumdan 1-2 hafta sonra oluşur ve sarımsı gri parçacıklar halinde şişenin dibine oturur. Sonrasında şarap tekrar berraklaşır ancak bu tortu şişe sallandığında yada şarap içilirken yeniden şarabı bulanıklaştırır.

Bir diğer şarap bulanıklığı ise maya bulanıklığıdır. Şişeleme sırasında fermente olabilecek şeker içeren şaraplarda dolumdan sonra şişe içerisinde fermantasyon olur. Böyle şaraplar hem bulanıklaşır hem de oluşan CO2 nedeni ile yadı keskinleşir. Mikroskop incelemesi ile de tespit edilen canlı ve hareketli mayaların engellenmesi şekeri henüz bitmemiş şaraplar mikro filtrelerden geçirilerek steril dolum yapılmalıdır….

    Adınız

    E-posta Adresiniz

    Telefon Numaranız

    Firmanız/Kurumunuz

    Hizmet Alanı

    Mesajınız