Gıdalarda Metal Analizi az veya çok alımının sağlığa etkileri nedeni ile büyük önem taşımaktadır.
Gıdalarda Demir analizi: Demir gıdalarda belirli oranlarda bulunur ve siyah zeytinde siyahlaşmayı arttırmak için demir içeren gıda bıyaları kullanılabilmektedir vücuda fazla miktarda alınması sağlık açısından sakıncalıdır.
Gıdalarda Bakır analizi: Gıdalarda iz miktarda bulunabilir bazı tarımsal ve endüstriyel uygulamalar ile de gıdaların yapısına katılmaktadır vücuda fazla miktarda alınması sağlık açısından sakıncalıdır.
Gıdalarda Çinko analizi: Çinko pekçok vitamin ve mineral ilaçların bileşenidir. Özellikle et ürünleri ve kuru yemişlerde mol miktarda bulunur. Doğal olmayan yollar ile gıdalara geçen çinko ise zehirlenmelere yol açar.
Gıdalarda Kurşun analizi: Gıdalara bulaşması çevre kirliliği, depolama şartları gibi nedenlerden kaynaklı olabilir. Sağlık açısından tehlikelidir.
Gıdalarda Kadmiyum analizi: Kadmiyum insan sağlığı için zararlıdır özellikle böbrek ve sinir sistemine hasar verdiği saptanmıştır.
Gıdalarda Kalay analizi: Kalay metal yüzeylerin korunması amacıyla kaplama olarak kullanılır. Konserve kutularının korozyana karşı dayanıklılığı için kullanılan kalay gıda ürünlerine geçebilir.insan sağlığına zararlıdır.
Gıdalarda Potasyum analizi: Potasyum varlığı özellikle kas ve sinir sistemi için önemlidir ve hayati önem taşır.
Gıdalarda Kalsiyum analizi: Kalsiyum aşırı alımı halsizlik ve kireçlenmeye yol açar. Süt ve ürünleri, yeşil sebzeler ve kuru yemişlerde bulunur.
Gıdalarda Civa Analizi: Ağır metaller içerisinde değerlendirilen civa yüksek konsantrasyonlarda alındığında toksik olmaktadır. Toksik etkisi nedeni ile gıda içerisindeki oranının tespiti önem taşımaktadır.
Gıdalarda Selenyum Analizi: Ağır metaller içerisinde değerlendirilen selenyum yüksek konsantrasyonlarda alındığında toksik olmaktadır. Selenyum doğal olarak bulunur ve gıda, içme suyu ve hava yolu ile vücuda alınır. Toksik etkisi nedeni ile gıda içerisindeki oranının tespiti gerekmektedir.
Gıdalarda Arsenik Analizi: Ağır metaller içerisinde değerlendirilen arsenik yüksek konsantrasyonlarda alındığında toksik olmaktadır. Toksik etkisi nedeni ile gıda içerisindeki oranının tespiti önem taşımaktadır.