Gelişmiş su ürünleri yetiştiriciliği için sudaki yeterli çözünmüş oksijen konsantrasyonu kritik öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık, atmosfer basıncının azalması, tuzluluk seviyesindeki artış sudaki oksijen seviyesinde azalmaya neden olur. Balık dışkıları ve yem artıklarının temizlenmemesi tabanda birikmeye ve oksijen tüketimine yol açar. Havanın karanlık olduğu saatlerde de su bitkilerinin oksijen kullanımı oksijen miktarında düşüşe neden olacaktır. Bunlar ve daha pek çok sebep su ürünleri yetiştiriciliğinde oksijen ölçümünün düzenli yapılması gerekliliğini göz önüne serer. Yeterli seviyeye ulaşmak için ek havalandırma veya oksijenlendirme gereklidir. Yeterli düzeyde çözünmüş oksijen daha sağlıklı ve hızlı büyüyen su ürünlerinin gelişimini destekler. Daha verimli bir yem dönüşüm oranı ve dolayısıyla daha iyi bir büyümenin yanında yüksek ölüm oranlarını engelleme ve kapasite artışı sağlaması oksijen seviyesinin düzenlenmesinin önemini gösterir.
Balıkların oksijensiz kaldığının belirtileri; huzursuzluk, su dışına sıçrama, küçük balıkların yenmesi olarak sıralanabilir.
TSE’ye göre optimum suyun oksijeni 9 ppm. olmalıdır. Çiftliklerde suyun oksijen oranı oksijenmetre ile düzenli olarak izlenmelidir.
#oksijenmetre #balıkçiftliği #oksijenkonsantrasyonu #suürünleri #kültürbalıkçılığı